Kakao
Spolupracujeme napřímo s pěstiteli, které si osobně vybíráme. Naším spádovým působištěm je provincie Manabí. V případě kakaa se jedná o „meccu“ ekvádorského kakaa „Arriba nacional, tzv. fino de aroma“ neboli kakao jemné vůně. Právě odtud, z provincie Manabí, pochází specifický, tzv. 4. druh kakaa (vedle odrůd Criollo, Forastero a Trinitario), odrůda Arriba. Vyniká velkou chuťovou bohatostí a je často ceněna stejně jako aromatická odrůda Criollo.
Spolupracujeme s družstvem, které sdružuje 930 členů. Přesto družstvo sdružuje i malé pěstitele, kteří disponují třeba jen 10 kakaovníky. Funguje jako garant kvality a sklizně, tj. výkonný orgán družstva dohlíží na to, aby pěstování kakaovníků probíhalo u všech členů stejně: v harmonickém prostředí, ideálně ve smíšené kultuře, a to bez jakéhokoli použití chemických prostředků. Drobní pěstitelé v době sklizně (leden−duben hlavní, červen−září menší) průběžně sklízejí kakaové boby. Ty odvážejí ještě ve slizu do družstva, kde je váží a vykupují. Tento krok je velmi důležitý − drobným pěstitelům totiž garantuje každodenní příjem. Následně družstvo boby fermentuje ve velkých fermentovacích nádobách a poté suší výhradně na slunci v sušárnách.
Chuťově bezvadné kakaové boby pak následně propojujeme přímo s českými/evropskými čokoládovnami, které vyrábějí čokolády tzv. „od bobu“. Jinými slovy: jejich výroba začíná u prvotní suroviny, kakaových bobů. Nenakupují již hotové kakaové hmoty, většinou obohacené o bílý cukr. Tyto čokoládovny si naše kakaové boby samy praží a drtí, sladí povětšinou panelou (ztuhlou cukrovou třtinou) a vy si můžete být jisti, že taková čokoláda je opravdová a „zdravá“ pochutina.
V čem jsou naše kakaové boby výjimečné?
- MALÍ PĚSTITELÉ V RÁMCI VELKÉHO DRUŽSTVA: i třeba jen farma o 10 kakaovnících se může stát součástí velkého družstva, jež zaštiťuje celou postprodukci. Podmínkou je, že hospodaří permakulturně.
- 100% ODRŮDA „Arriba nacional, tzv. fino de aroma“ neboli kakao jemné vůně.
- HARMONICKÉ PROSTŘEDÍ: Kakaovníky jsou pěstovány v tzv. smíšené kultuře (permakultuře) ve stínu původních stromů s ovocnými stromy vč. citrusů.
- FERMENTACE: kvalitní „kvašení“ má vliv na výslednou bezvadnou chuť bobů.
K čemu je dobrá fermentace?
Je to proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Bez fermentace by nedošlo k umrtvení klíčku, rozvoji chuti a boby by ani nešly vyloupnout. Během fermentace se také mění barva vnitřku kakaových bobů: z fialové na tmavě hnědou tak, jak ji známe v Evropě. Díky odrůdě a velmi pečlivé fermentaci naše boby získávají ovocné, květinové, oříškové i kořeněné aroma.
Jste firma a máte zájem o kakaové boby ve velkém? Pro informace o aktuální ceně se na nás obraťte. Viz KONTAKTY.
Podívejte se, jak dochází ke zpracování kakaa v našem ekvádorském družstvu.
1) Na fotografiích:
Popis galerie fotografií: Zralé kakaové lusky odrůdy Arriba nacional. / Typická farma jednoho z drobných farmářů. / Cca. měsíční kakaové lusky odrůdy Arriba nacional. / Květy odrůdy Arriba nacional. / Majitelka značky Ekvádoru na dlani, paní Markéta, u kakaovníku. / Smíšená kultura. / Kakaový lusk v průřezu s čerstvými kakaovými boby. / Sklizené kakaové lusky odrůdy Arriba nacional. / Při zavážce čerstvých kakaových bobů v družstvu. / Družstevní fermentárna. / Majitelka značky Ekvádoru na dlani, paní Markéta, s vedením družstva. / Při fermentaci. / Právě nafermentované kakaové boby, připravené k sušení. / Sušení kakaových bobů v sušárně. / Při pytlování kakaových bobů. / Při vážení čerstvých kakaových bobů.
Foto: Kath Ziminsky, Markéta Pišková